top of page
Foto van schrijverprojectnewme

Afslankmiddelen: maar werken ze ook?

De een zweert bij shakes en afslankrepen om kilo's kwijt te raken, de ander gaat naar een diëtist en weer een ander volgt trouw een afslankprogramma. Uit onderzoek blijkt dat we jaarlijks 300 miljoen euro uitgeven aan afvallen. Maar het wil nog iet echt lukken want we worden er met z'n allen niet slanker op.




Aan shakes, repen, maaltijden en drankjes die ons moeten helpen afvallen hebben we het afgelopen jaar 42 miljoen euro uitgegeven. Aan voedingsadvies werd 226 miljoen euro besteed en aan afslankprogramma's werd 32 miljoen euro uitgegeven. Maar helpen al die diëten en middeltjes wel? Want we worden met z'n allen alleen maar dikker. De helft van alle volwassenen heeft in ons land overgewicht. En dat zal in 2040 stijgen naar vermoedelijk 62 procent.


Mensen gebruiken afslankmiddeltjes en programma's in de hoop op een makkelijke manier af te kunnen vallen. Je neemt een shake en je hoeft niets meer te doen. Maar wij vinden het vooral zonde van het geld want het is niet vol te houden. Want op de lange termijn ga je echt niet elke avond een shake drinken terwijl jouw gezin gezellig aan tafel zit. Als je echt af wil vallen dan is het belangrijk om je voedingspatroon langzaam en met kleine stapjes aan te passen.


Lange termijn

Daar val je niet meteen kilo's van af, maar op de lange termijn wel. Als je een dieet niet volhoudt dan heb je er niks aan. Begin gewoon met iets kleins. Drink je bijvoorbeeld elke avond een kop koffie met een koekje erbij? Probeer dan dat koekje kleiner te maken en op den duur weg te laten. En eet je 's avonds graag chips, probeer dat dan alleen in het weekend te doen. En laat dat ook aan je omgeving weten zodat ze je kunnen stimuleren.


Daarnaast is het ook vooral de omgeving die ervoor zorgt dat we continu blootgesteld worden aan verleiding. Er is constant eten om ons heen, het merendeel daarvan is snoep en frisdrank. Ook in de supermarkt. Van al het aanbod in de supermarkt valt tachtig procent buiten de Schijf van Vijf.


En het is moeilijk dat ongezonde eten te weerstaan. Het zit in onze natuur om calorierijk eten lekker te vinden. Vroeger, in de prehistorie, wist je namelijk nooit wanneer je weer eten zou krijgen dus daarom zijn we geneigd veel te willen eten.


Mislukken mag

Als we daar continu aan toegeven dan vliegen de kilo's eraan. En die gaan er minder snel weer af. Probeer met kleine stapjes je eetpatroon te veranderen. En als het een keer mislukt dan is dat ook niet erg, dat hoort erbij.


Wij raden iedereen die wil afvallen aan om vooral naar de lange termijn te kijken. Dit soort shakes en repen kunnen best helpen om een paar kilo af te vallen op de korte termijn. Maar op de lange termijn is dit niet hoe je op een gezond gewicht kan komen. Dan moet je echt je voedingspatroon aanpassen.


Als het om een paar kilo gaat dan is het advies volgens haar om gezonder te leven en een langdurig gezonder patroon na te streven. Maar als het echt om ernstig overgewicht gaat en obesitas dan moet je vooral kijken welke problemen daar achter zitten. Heeft het een sociale, medische of hormonale oorzaak? Daar zijn vanuit de basisverzekering ook behandelingen voor te krijgen.


Wij kunnen je begeleiden met een gezond voedingspatroon en wordt (gedeeltelijk) vanuit je aanvullende zorgverzekering vergoedt (geen eigen risicobijdrage).


Vraag ons naar de mogelijkheden en leer stap voor stap jouw levensstijl aan te passen.





Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Instagram?





16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page