top of page
Foto van schrijverprojectnewme

Bestaan er 'lage buikspieren'?

Dit is waarom de ‘lage buikspieren’ eigenlijk niet bestaan.


Oefeningen die zich richten op de ‘lage buikspieren’ vliegen je om de oren. Maar bestaan die ‘lage buikspieren’ eigenlijk wel? Terug naar de basics! Hoe zit dat nou precies met die buikspieren? Alsjeblieft, een gratis lesje biologie.


Drie verschillende buikspieren

De buikspieren bestaan uit drie verschillende spieren: de rechte buikspier (Rectus Abdominis), de schuine buikspier (Obliques Internus/Externus Abdominis) en de dwarse buikspier (Transversus Abdominis). De rechte buikspier maakt het voorwaarts buigen van de wervelkolom mogelijk. De schuine buikspier maakt het zijwaarts buigen van de wervelkolom mogelijk en de dwarse buikspier ondersteund de wervelkolom.


Deze drie verschillende buikspieren kun je niet afzonderlijk trainen, maar je kunt wel meer focus leggen op een van die drie buikspieren. Wil je extra nadruk leggen op de rechte buikspier? Stabiliseer je wervelkolom dan tegen beweging in, zoals bij de knee raise of de reverse crunch. Wil je toch liever de schuine buikspier wat extra aandacht geven? Kies dan voor oefeningen met draaiingen, buigingen of rotaties. Voorbeelden hiervan zijn de russian twist, side bend of heel touches. Tot slot, de dwarse buikspier. Deze buikspier is onterecht een beetje ondergewaardeerd. Deze buikspier ligt het diepst en zit als een soort korset om je organen heen. In principe train je deze spier bij alle oefeningen, maar als je hier nadruk op wilt leggen, trek je navel dan in en span je buikspieren aan tijdens het doen van bijvoorbeeld een plank. Vergeet ondertussen niet door te ademen, want dat kan nog een opgave zijn.


De rechte buikspier (hello, sixpack)

De rechte buikspier, loopt van net onder het borstbeen tot onderaan het schaambeen. De linker- en rechterhelft worden gescheiden door de linea alba, zoals dat zo mooi heet. De rechte buikspier bevat verschillende tussenpezen waardoor het een sixpack mogelijk maakt. De spier ziet er bij iedereen anders uit. Dus of je een fourpack, sixpack of een eightpack hebt bij een laag vetpercentage is genetisch bepaald. Mooi excuus voor die one-pack! Ook deze blokjes kun je niet afzonderlijk trainen, omdat ze allemaal onderdeel zijn van dezelfde ‘rechte’ buikspier.


Ik voel het toch echt in mijn lage buikspieren

Ondanks het feit dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen ‘bovenste’ en ‘onderste’, of ‘hoge’ en ‘lage’ buikspieren, kan het wel zo zijn dat bepaalde oefeningen ervoor zorgen dat je het vooral laag voelt. Je traint in werkelijkheid echter wel de hele rechte buikspier. Geïsoleerde buikspieroefeningen voor de lage buikspieren bestaan dus niet. Dit komt doordat het onderste en bovenste deel van de rechte buikspier altijd samenwerken en dus niet individueel getraind kunnen worden.


Abs are made in the kitchen

Laten we even een ding duidelijk maken. Plaatselijk vet verbranden kan niet. Sad story, we know. Het zou kunnen dat je wat hardnekkig buikvet hebt rond of net onder je navel en het zou ook kunnen dat dit vet met geen mogelijkheid lijkt weg te gaan. Eén ding is zeker, buikspieroefeningen gaan daar niet bij helpen. Wil je een volledig platte buik? Dan zul je je vetpercentage moeten verlagen en dus minder moeten eten dan je verbruikt. Need help with that?

Neem gerust contact met ons op voor voedingsbegeleiding of check onze pagina over voedingspakket / vergoeding.



Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?



14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page