Intermittent fasting: deze bijwerkingen kun je ervaren als je start met vasten
Last van deze symptomen? Dan is intermittent fasting misschien niet geschikt voor jou.
Dieettrends komen en gaan, maar intermittent fasting lijkt een blijvertje. Lees hier welke bijwerkingen deze manier van eten kan hebben op korte termijn zodat je weet waar je op moet letten. Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting. ‘Het is belangrijk om er achter te komen welke vorm van IF werkt voor jou. Bekijk bijvoorbeeld hoeveel uren je wil vasten per dag en hoeveel dagen per week je aan IF wil doen.. Omdat er geen officiële richtlijnen zijn voor een geschikte IF routine, is het aan jou om erachter te komen wat het beste werkt voor je lichaam. Dat betekent veel vallen en opstaan - en beslissen of de mogelijke negatieve bijwerkingen het waard zijn.
Bijwerkingen van intermittent fasting op korte termijn:
Misschien merk je net nadat je bent begonnen al wat veranderingen in je lichaam en spijsvertering. Dit kunnen milde bijwerkingen zijn, maar het is belangrijk deze in de gaten te houden. Dit zijn 4 bijwerkingen die kunt ervaren wanneer je start met IF. Heb je hier last van? Stop dan met deze manier van eten en praat met een arts of voedingsdeskundige voordat je verder gaat met intermittent fasting.
1. Je wordt hangry
Het gevoel dat je hebt als je hangry bent is absoluut geen verzinsel. Je kunt het omschrijven als een gevoel van prikkelbaarheid en irritatie dat voortkomt uit het niet eten terwijl je lichaam je vertelt dat je dat wel zou moeten doen. IF vergt enige oefening en deze manier van eten werkt misschien niet voor elk lichaam.
In theorie hoef je, wanneer de avond ervoor genoeg proteïne binnenkrijgt, niet wakker te worden met honger tijdens het vasten. Wanneer je hier wel last van hebt is dit een teken om wat aanpassingen te maken in je voeding. Zo kun je voorkomen dat je verandert in een enorme chagrijn. Het kan ook een teken zijn dat vasten niet je ding is. Voor sommige mensen is het niet ideaal om voor langere periodes niet te eten, wanneer je veel traint bijvoorbeeld.
2. Je bent verward of vermoeid
De meeste mensen die IF doen slaan in de ochtend maaltijden over. Merk je dat je hierdoor vermoeid bent of domme fouten maakt omdat je niet helder meer kunt denken? Dan is dat een teken dat je niet het juiste voedsel eet tijdens de uren dat je niet aan het vasten bent of dat het vasten niet past bij je levensstijl en behoeften.
Let op waar je je lichaam mee voedt. Je kunt eten wat je wilt tijdens IF, maar je moet je lichaam nog steeds voeden met goed voedsel waardoor je je gezond en sterk voelt. Voel jij je een stuk beter wanneer je wel ontbijt? Luister dan naar je lichaam en eet wel in de ochtend.
3. Een lage bloedsuikerspiegel
Wanneer je last hebt van aanhoudende misselijkheid, hoofdpijn, of duizeligheid tijdens IF is dat een red flag die aangeeft dat het vasten je bloedsuikerspiegel in de war schopt. Wanneer je diabetes hebt moet je elke vorm van het vastendieet vermijden. IF kan er namelijk voor zorgen dat je een hypo krijgt. Bij een hypo zit er te weinig glucose in het bloed. Dit is gevaarlijk wanneer je insuline of schildklierproblemen hebt.
4. Je raakt verstopt
Zit je compleet verstopt? IF zou de schuldige kunnen zijn. Elk dieet kan maagklachten veroorzaken als je niet genoeg vocht, vitamines, eiwitten of vezels binnenkrijgt en we benadrukken hoe belangrijk het is om de hele dag gehydrateerd te blijven.
Het is gemakkelijk voor mensen om te vergeten water te drinken tijdens de uren dat je vast, legt ze uit. Maar 16 uur per dag zonder voldoende vocht is hét recept voor rampspoed in je maag darmstelsel. Dus als je bent begonnen met een IF-dieet en je stoelgang niet regelmatig (of helemaal niet) op gang komt, is het tijd om een pauze in te lassen en met een voedingsdeskundige of arts te praten over wat er gebeurt.
Houd deze 4 bijwerkingen dus goed in de gaten wanneer je begint met intermittent fasting en het allerbelangrijkste: luister naar wat je lichaam je probeert te vertellen.
Lees ook deze blog https://www.projectnewme.nl/post/intermittent-fasting-vrouw
Bron: MensHealth
Comments