top of page
Foto van schrijverprojectnewme

De juiste training met een roeimachine

De Concept 2 Rower is een van de meest populaire cardio- en krachtapparaten in de fitnesswereld. Niet voor niets is deze roeimachine een favoriet in CrossFit-boxen, sportscholen en zelfs bij topatleten. Roeien biedt een full-body workout die niet alleen effectief is, maar ook minder belastend voor je gewrichten in vergelijking met andere vormen van cardio. In deze blog gaan we dieper in op de juiste houding, de uitvoering van de roeibeweging, en waarom de roeien zo'n gezonde keuze is.



Juiste houding op de roeimachine

Een correcte houding tijdens het roeien is essentieel om blessures te voorkomen en om de beweging zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Hier zijn een paar belangrijke punten om op te letten:


  • Rug recht: Zorg ervoor dat je rug recht blijft gedurende de hele beweging. Vermijd het bollen van je onderrug, vooral tijdens de ‘catch’ fase (het moment waarop je begint te trekken).

  • Knieën en voeten: Je voeten moeten stevig vastzitten in de voetriemen, en je knieën moeten in lijn blijven met je voeten, zonder naar binnen te vallen.

  • Schouders ontspannen: Je schouders moeten laag en ontspannen blijven, niet opgetrokken naar je oren.

  • Neutrale nek: Houd je hoofd in lijn met je wervelkolom, kijk recht vooruit in plaats van naar beneden.


Uitvoering: stap-voor-stap roeitechniek


De roeibeweging bestaat uit vier fases: de catch, de drive, de finish, en de recovery. Hier is een stap-voor-stap uitleg van de volledige roeibeweging:


Catch: Beginpositie

- Zit rechtop, met je knieën gebogen en je voeten stevig in de voetriemen.

- Je armen zijn gestrekt, je handen houden de hendel vast en je rug is recht.

- Dit is het moment waarop je klaar bent om kracht te leveren met je benen.


Drive: De krachtbeweging

- Duw jezelf krachtig weg door je benen te strekken, terwijl je rug nog steeds recht blijft.

- Zodra je benen bijna gestrekt zijn, begin je de hendel naar je lichaam te trekken met je armen.

- Zorg ervoor dat de kracht voornamelijk uit je benen komt (ongeveer 60%), gevolgd door je rug (30%) en als laatste je armen (10%).


Finish: Einde van de pull

- Je benen zijn gestrekt, je rug leunt iets naar achteren (ongeveer 10-15 graden), en de hendel is vlak voor je borst.

- Je ellebogen wijzen naar achteren, niet opzij.


Recovery: Terug naar de beginpositie

- Strek je armen weer uit naar voren.

- Zodra je armen volledig gestrekt zijn, begin je je heupen naar voren te kantelen en vervolgens buig je je knieën om terug te komen naar de startpositie.

- Dit is de fase waarin je je lichaam de kans geeft om te herstellen voor de volgende trek.


De voordelen van roeien:


Full-body workout

Het grootste voordeel van de rower is dat het vrijwel alle spiergroepen in je lichaam traint. Van je benen, bilspieren en core tot je rug, armen en schouders – ze worden allemaal aangesproken. Het is een combinatie van kracht en cardio in één beweging, wat het uiterst efficiënt maakt.


Lage impact op gewrichten

Roeien is een “low-impact” oefening, wat betekent dat het weinig stress legt op je gewrichten. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die willen werken aan hun conditie of kracht, zonder de belasting die bijvoorbeeld hardlopen op knieën en enkels kan geven.


Verbetert cardiovasculaire conditie

Regelmatig trainen op de rower verbetert je cardiovasculaire systeem. Dit betekent dat je hart en longen efficiënter worden in het leveren van zuurstof aan je spieren, wat je uithoudingsvermogen en algehele fitheid verbetert.


Helpt bij vetverbranding

Roeien is een geweldige manier om calorieën te verbranden. Het activeren van zoveel verschillende spiergroepen betekent dat je tijdens een sessie een hoge hartslag bereikt en veel energie verbruikt. Dit helpt bij vetverbranding en gewichtsverlies.


Versterkt de core

Elke roeibeweging versterkt je core-spieren. Een sterke core is belangrijk voor een goede houding en helpt bij andere fitnessactiviteiten. Het verbetert ook je balans en stabiliteit in het dagelijks leven.


Stressverlichting

Zoals bij elke vorm van cardio, kan roeien ook helpen om stress te verlichten. Tijdens het roeien komen endorfines vrij, die je humeur verbeteren en je helpen ontspannen. Bovendien kun je je hoofd leegmaken tijdens de ritmische beweging, wat mentale rust brengt.


Roeien en Gezondheid


Roeien is niet alleen goed voor je fysieke kracht en conditie, maar draagt ook bij aan je algehele gezondheid. Het regelmatig gebruiken van een roeimachine kan helpen bij het verbeteren van de hartgezondheid, het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2.


Roeien heeft ook een positieve invloed op je mentale gezondheid. De beweging is repetitief en meditatief, wat het een effectieve manier maakt om stress te verminderen en je hoofd leeg te maken. Dit maakt het niet alleen een geweldige manier om fit te blijven, maar ook om mentaal scherp te blijven.


Conclusie


Een rower is een veelzijdige machine die een full-body workout biedt, zonder de gewrichten te belasten. Het verbeteren van je roeitechniek is essentieel om de maximale voordelen eruit te halen en blessures te voorkomen. Door regelmatig te roeien, verbeter je je kracht, uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid, terwijl je tegelijkertijd werkt aan vetverbranding en stressvermindering. Of je nu een beginner bent of een ervaren sporter, roeien kan een waardevolle aanvulling zijn op je fitnessroutine!



Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page