Het nemen van een koud bad na een intensieve training heeft voordelen voor je gezondheid. Daarom worden ijsbaden steeds populairder bij sporters. Het vermindert spierpijn, ontstekingen in de spieren en spierbeschadigingen. Daarnaast voel je je na een koud bad minder vermoeid.
Niet alleen voor sporters heeft een ijsbad positieve effecten op het lichaam. Wanneer je de dag goed wil starten, begin dan met een lekker koud bad. Zo begin je positief en energiek aan je dag. Maar hoe komt dit eigenlijk? En is het nemen van een koud bad wel gezond?
Is het nemen van een koud waterbad gezond?
Niet alleen voor sporters is een ijsbad gezond. Volgens sommige kou-experts, zou iedereen zich vaker moeten blootstellen aan extreme kou. Zeg jij ook weleens tegen mensen die te koud gekleed zijn: ‘’kijk uit straks vat je nog kou en wordt je ziek!’’. Van kou wordt je niet ziek. Een virus maakt je ziek. Kou kan juist helpen om jouw immuunsysteem te versterken, waardoor je minder snel ziek wordt.
Er zijn juist genoeg redenen te noemen waarom een koud bad nemen juist gezond is:
Het geeft een energieboost en werkt verfrissend
Je ervaart door kou meer geluk
Het bevordert je bloedsomloop
Het gaat een droge huid tegen
Je lichaam kan zich beter warmen
Het versnelt het herstel van spieren en verlicht pijn
Het vermindert stress en je komt beter in slaap
Het verbetert je weerstand
Het activeert het bruine vet in je lichaam
Wat doet de kou van een ijsbad met je lichaam?
Maar wat doet de kou nu precies met je lichaam? Er vindt eigenlijk een reset van je lichaam plaats. Je lichaam schrikt van de kou, waardoor er adrenaline vrijkomt en je hartslag stijgt. Vervolgens wordt je lichaam ontspannen.
Voornamelijk in de ochtend geeft dit een energieboost voor de dag. Je bent helderder en je ervaart fysiek en mentaal meer motivatie. Een koud bad werkt ook erg goed bij stress, omdat je lichaam spanning loslaat uit je lichaam door de reset.
Hoe koud moet een ijsbad zijn?
Dit ligt erg aan de situatie en hoe jouw lichaamstemperatuur is. Na een intensieve training is jouw lichaamstemperatuur waarschijnlijk hoog. Wanneer je dan een bad neemt van 10 graden, is dit veel te koud. Wil je jouw bloedsomloop stimuleren, dan moet het bad minimaal 15 graden zijn. Bouw vervolgens de temperatuur rustig af.
Maar houd altijd je eigen lichaamstemperatuur in het achterhoofd. Hoe lang moet je in een ijsbad zitten? Nooit te lang. Heb je 30 minuten intensief gesport, dan kun je 10 minuten genieten in een koud bad.
De juiste cooling down na een intensieve training
Heb je net een intensieve training achter de rug? Dan is het tijd voor een goede cooling down. Dit kun je deels doen tijdens je training. Uitlopen brengt je lichaamstemperatuur weer omlaag. Wanneer je vervolgens 10 - 20 minuten in een niet te koud bad gaat zitten, worden de afvalstoffen in je bloed afgevoerd. De kans op spierpijn en spierontstekingen neemt af.
Niet alleen na een training heeft een ijsbad positieve effecten op het lichaam, ook voor de training. Ga je hardlopen op een warme zomerse dag? Breng dan voor je training in een koud bad je lichaamstemperatuur omlaag, om oververhitting te voorkomen.
Ijsbad therapie
Het nemen van een koud bad is voor sommige zelfs therapie. Dit wordt koud water therapie genoemd (Ishnan). Het versterkt het zenuwstelsel. Je wilt je lichaam op eigen kracht de kou laten bestrijden. Door het nemen van een koud bad gaat je bloed stromen en haarvaten open staan. Hierdoor voelt het lichaam zich niet meer koud onder het water, maar warmt het juist op eigen kracht op.
Dit is een meditatie oefening die helpt je zenuwstelsel te verbeteren. Het zal je helpen om je beter te concentreren.
Bij Project New Me geven we regelmatig een Wim Hof Workshop met ademhalingssessies en aansluitend een ijsbad sessie.
Houdt onze socials in de gaten en meld je eens aan 🧊🙏
תגובות