Het is weer bijna december, Sinterklaas is alweer in het land. Daar horen natuurlijk ook pepernoten/kruidnoten bij of hoe je ze ook wil noemen.
Deze pepernoten zijn vegan, lactosevrij, zonder toegevoegde suiker en makkelijk glutenvrij te maken. Oké nu moet je hier natuurlijk ook niet een hele zak van opeten, maar je snoept in ieder geval wel iets verantwoorde.
Qua smaak is het natuurlijk wel iets anders als de pepernoten/kruidnoten uit de winkel, maar het hoeft nooit zo zoet te zijn. Ben je toch een zoetekauw? Gebruik dan iets extra zoetmiddel.
Ingrediënten
Voor één bakplaat vol
150 gram volkoren spelt- of havermeel
50 gram amandelmeel
2 tl speculaaskruiden
2 tl kaneel
4 eetlepels zonnebloemolie
6 eetlepels plantaardige melk naar keuze
2 eetlepels agave siroop of zoetstof (honing kan ook, maar dan zijn ze niet meer vegan)
Tip: smelt 100 gram extra pure chocolade en haal je pepernoten hier doorheen. Zo krijg je gezondere chocolade pepernoten! Yum.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng in een kom alle ingrediënten.
Kneed tot een stevig deeg. Is je deeg wat te droog? Voeg dan nog wat melk toe, is het te nat voeg dan nog wat meel toe.
Kneed van het deeg kleine balletjes en druk ze plat tot pepernoten.
Verdeel over en bakplaat met bakpapier en bak de pepernoten ±20 minuten in de oven totdat ze iets donkerder kleuren.
Laat vervolgens goed afkoelen zodat ze nog wat krokanter worden.
Bewaar ze in een afgesloten bakje.
Gemiddelde voedingswaarde
Per portie (±25 gram)
109 kcal
6 gram vet, waarvan verzadigd 0,3 gram
2,5 gram eiwitten
12 gram koolhydraten
2 gram vezels
1,5 gram suiker
Bron: Foodlies.nl
コメント