Help! Ben jij verkozen tot Chef Dessert, maar wil je het liefst een enigszins verantwoordelijk toetje maken? Project New Me helpt je de feestdagen door en tipt je 5 goddelijke gezonde toetjes voor het kerstdiner.
Guilt free toetjes eten - wat wil je nog meer?
1. Christmas Crumble
Makkelijker wordt het bijna niet en door de kokosroom geef je dit traditionele gerecht een exotische twist. Jep, deze Christmas crumble is favoriet voor alle koks die een super easy dessert willen maken.
Tip: gebruik een mix van je favoriete fruit, vers of uit de diepvries!
Deze kerst crumble is makkelijk om te maken, superlekker en supergezond. Je kunt dit dessert bovendien goed voorbereiden, dat scheelt weer tijd in de keuken als je familie en vrienden aan tafel zitten.
Ingrediënten (voor 4-6 porties)
250 gram blauwe bessen
250 gram frambozen
200 gram havermout
100 gram amandelmeel
sap van een halve citroen
3-4 el ahornsiroop
2 el olijf olie extra vierge
0,5 tl kaneel
0,5 tl koek- en speculaas
snuf zeezout
Voor de kokosroom:
1 blik kokosmelk
1 tl vanille-extract of merg uit 1 vanillestokje
honing
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Hussel in een grote kom de quinoa- of havervlokken met amandelmeel, kaneel, koekkruiden, zout, olijfolie en ahornsiroop.
Leg het fruit in een lage ovenschaal en meng met het citroensap.
Verdeel de crumble over het fruit. Zet de schaal 20 tot 25 minuten in de oven tot de crumble goudbruin is.
Haal de schaal uit de oven en laat even afkoelen.
De crumble is lauwwarm het lekkerst en kun je zo serveren, maar is extra feestelijk met een bolletje kokosroom.
De kokosroom maak je zo:
Zet de avond ervoor een blik kokosmelk in de koelkast (of koel de kokosmelk minimaal 2 uur in de vriezer).
Haal het blik uit de koelkast, draai het blik om en open het blik aan de onderkant. Alle 'dunne' melk ligt nu bovenop.
Giet dit in een glas en schep de dikke, romige melk die onderin het blik zit in een kom.
Voeg de vanille en honing naar smaak toe.
Klop de dik geworden kokosmelk met een garde of handmixer tot room.
Schep een lepel room bij de crumble en... enjoy!
Je kunt de frambozen en blauwe bessen in het recept ook vervangen door stukjes appel voor een heerlijke apple crumble.
2. Aardbeien kerstmannetjes
Ben je geen ster in de keuken, maar wil je wel iets maken? Deze easy (vegan) kerstmannetjes zijn the way to go!
Eetbare aardbeien kerstmannetjes met roomkaas. Need we say more?
Extra fijn: er staat ook een vegan optie in het recept!
Voor 24 eetbare kerstmannetjes
Ingrediënten
125 ml slagroom
1,5 el kristalsuiker
100 g roomkaas
24 (middel)grote aardbeien
24 eetbare sterretjes
48 chiazaadjes (of andere eetbare 'oogjes')
Spuitzak
Bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
Klop de slagroom met de suiker luchtig. Roer de roomkaas in een kom los.
Meng een derde van de slagroom door de roomkaas.
Meng nu de rest van de slagroom door het roomkaasmengsel.
Doe het mengsel in een spuitzak en spuit van het mengsel 24 bolletjes die net iets kleiner dan de aardbeien zijn op een met bakpapier beklede bakplaat.
Duw eventuele puntjes in met je vinger of een natte lepel. Spuit nog eens 24 bolletjes, ter grootte van een krentje.
Laat de bolletjes ten minste twee uur opstijven in de vriezer.
Was de aardbeien en snijd de kroontjes weg, zodat je platte onderkantjes krijgt. Leg alle aardbeien op het snijvlak en snijd ook de topjes los. Duw de sterretjes in de 'buikjes' van de aardbeien.
Leg de grotere roomkaasbolletjes op de aardbeien, leg hierop de kapjes en top met de kleine bolletjes.
Duw de chiazaadjes in de grotere bolletjes
Vegan eetbare kerstmannetjes
Wil je de kerstmannetjes vegan maken? Vervang dan het roommengsel voor 1 rijpe bevroren bananen die je in een keukenmachine fijnmaalt, samen met 200 ml kokosmelk.
3. No-bake chocolade pindakaas cheesecake
Dus, je wil een killer dessert maken voor kerst, maar het liefst wel gezond? Dan is deze no-bake chocolade pindakaas cheesecake het antwoord op je vraag.
Ben jij zowel een pindakaasfan als een chocoladelover? Dan is dit dessert ideaal voor jou! Er komt geen oven aan te pas, dus je kunt deze heerlijke cheesecake in een oogwenk op tafel zetten. We love it!
Ingrediënten
Bodem:
200 gram dadels
150 gram amandelen (of andere noten naar keuze)
Chocoladelaag:
2 bananen
600 gram cashewnoten, twee uur lang geweekt
3 eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels honing
Topping:
2 eetlepels honing
pindakaas (zoveel je zelf wilt!)
4 blokjes 85% pure chocolade
Bereidingswijze:
Bedek de bodem van de bakblik met aluminiumfolie of bakpapier.
Meng de ingrediënten voor de bodem met een keukenmixer en verdeel het mengsel over de bodem van een bakblik.
Maak de chocoladelaag door de ingrediënten te mixen totdat je een glad mengsel krijgt. Giet het mengsel in het bakblik en laat het in de vriezer staat tot de laag hard is.
Meng de honing en de pindakaas en smeer het mengsel over de chocoladelaag. Smelt de pure chocolade en sprenkel het over de cheesecake. Zet de cake in de koelkast tot hij helemaal stijf is.
4. Raw cookie dough brownie cheesecake
Dacht je dat #3 lekker was? Wacht maar tot je deze raw cookie dough brownie cheesecake ziet. Boordevol gezonde ingrediënten en goddelijke smaakmakers. You're very welcome!
Heb je een feestje, een girls night met je vriendinnen, gewoon een avondje me-time, of een middag vrij, of ja... moeten we eigenlijk een excuus voor je verzinnen om deze cheesecake te maken? Er is altijd wel een goede reden te bedenken om iets goddelijks als dit in elkaar te draaien. Deze raw cheesecake met browniebasis is to die for, eigenlijk al reden genoeg! Je hoeft namelijk helemaal niet raw te leven om te genieten van deze treat. Hij is gewoon heel erg lekker!
Ingrediënten voor de browniebasis:
75 gr ongebrande, ongezouten hazelnoten
50 gr geactiveerde boekweit
30 gr gedroogde kokos
20 gr cacaopoeder
65 gr rauwe honing
40 gr kokosolie
Ingrediënten voor de cookie-doughvulling:
150 gr ongebrande en ongezouten cashewnoten (3 tot 6 uur geweekt)
120 ml kokosyoghurt
90 gr medjoul dadels
30 gr amandelboter
5 gr mesquitepoeder (Een suikervervanger met een karamel-achtige smaak. Online verkrijgbaar bij biowinkel.com)
15 gr witte tahin
40 gr kokosolie (of andere plantaardige olie)
80 ml (gefilterd) water
5 gr himalayazout
Topping:
80 gr grof gehakte rauwe cacao
Bereidingswijze:
Mix alle ingrediënten voor de brownie-basis in een keukenmachine tot een glad mengsel.
Vet een vierkante bakvorm (16 x 16) in en bekleed ‘m met een bakpapiertje.
Schep hier het brownie-mengsel in en druk het stevig aan. Laat dit even rusten terwijl je het cookie dough maakt.
Giet het water van de geweekte cashewnoten af en spoel de noten nog een keer helemaal af.
Voeg ze aan de andere ingrediënten toe en mix het geheel een paar minuten in een keukenmachine tot het glad en zacht is..
Doe het geheel in een grote kom en voeg de rauwe cacao toe.
Schep de cookie dough-topping op de brownie-basis en zet het 4-5 uur of een hele nacht in de vriezer.
Laat de cookie dough cheesecake ontdooien voordat je hem serveert en garneer ‘m eventueel nog met wat rauwe cacao voor extra yumminess!
5. Vegan chocolade fudge
Tot slot een topdessert dat ook nog eens makkelijk én vegan is. Deze vegan chocolade fudge maak je onder andere met vegan chocolade met 90% cacao, dadels en cashewpasta. Yum!
Fudge is zo’n ‘stoute’ snack die niet super is voor je tanden, zo zoet is 'ie. Maar daarom is het ook zo’n heerlijke guilty pleasure, waar je soms gewoon aan toe móet geven! Eet je geen dierlijke producten en wil je wel van deze snack kunnen genieten, dan kun je nu je zoektocht stoppen, want je hebt ‘t recept voor makkelijke vegan fudge gevonden!
Hoe fijn - en gezond - het ook is om af en toe te zondigen, is te vaak van deze zoete bommetjes snoepen natuurlijk geen goed idee. Daarom is deze fudge gemaakt met alleen maar ingrediënten die van nature zoet zijn, zodat je er geen extra kunstmatige zoetstoffen aan toe zou hoeven voegen. De notenpasta en pure chocolade geven jou de gezonde dosis goede vetten en proteïnen die je nodig hebt. Deze twee ingrediënten zorgen ook voor een gezond hart en de pure chocolade bevat polyfenolen die zouden helpen tegen een hoge bloeddruk, ontstekingen en aderverstopping. Naast dat de noten en de lijnzaadolie de fudge binden, super smooth maken en een super lekkere smaak geven, zitten er ook vitamine E en omega 3 en 6 in die zorgen voor het verlagen van slechte cholesterol. Wie zei dat lekker eten niet gezond kan zijn?
Ingrediënten voor 10 chocolade fudge stukken
Voor de bodem
10 ontpitte medjool dadels
25 g lijnzaadolie
15 g gedroogde kokossnippers
15 g pindakaas (of een andere favoriete notenpasta)
Voor de chocoladelaag
250 g cashewpasta (of een andere favoriete notenpasta)
100 g vegan 90% pure chocolade
40 g agavesiroop (of andere fijne zoetmaker; optioneel)
Bereidingswijze
Gooi alle ingrediënten voor de bodem van de fudge in een blender en pulseer in een paar keer de ingrediënten fijn. Laat de blender nog een paar seconden draaien totdat er een kruimelige, plakkerige massa ontstaat.
Leg een bakpapiertje over de bodem van een bakblik. Schep het dadel-mengsel in het bakblik en druk het goed aan zodat er een stevige bodem ontstaat. Schuif het blik in de vriezer terwijl je de chocoladelaag klaarmaakt.
Hak de pure chocolade grof en laat het in een magnetronbestendig bakje in de magnetron smelten. Voeg de cashewpasta en de agavesiroop toe en roer totdat alles goed gemengd is.
Haal het bakblik met de dadel-bodem uit de vriezer en schenk de pure chocolade-laag over de bodem. Laat de fudge minimaal 3 uur of een hele nacht stevig worden in de vriezer.
Hak de fudge in stukken en wanneer jouw zoete craving weer toeslaat ben je voorbereid en kun je van een heerlijk en gezond stuk fudge genieten! Bewaar de fudge in de vriezer om ‘m stevig te houden en een plakkerige bende te voorkomen.
Bron: Womenshealth
Comments