Griekse tomatenrijst is een geliefd bijgerecht in het zonnige zuiden. Wie het wel eens heeft gegeten in Griekenland zal het wellicht kennen als ntomatorizo. Het gerecht is makkelijk en snel klaar te maken en daarom denken wij dat het in Nederland ook een geliefd gerecht zal zijn.
Je kookt de rijst in tomaten en groentebouillon waardoor het heerlijk smeuïg en smaakvol wordt. Serveer de rijst afgetopt met feta en Grieks gekruide souvlaki. Dat is genieten op z’n Grieks!
Dit heb je nodig (twee personen)
200 gr varkenshaas
10 ml olijfolie
0,5 rode ui
0,5 rode paprika
5 gr Griekse kruiden
120 gr zilvervliesrijst
1 teentje knoflook
2 tomaten
15 gr tomatenpuree
1 ui
30 gr feta
400 ml groentebouillon
Bereidingswijze
Bereidingstijd: 45 minuten
Snijd de varkenshaas in blokjes.
Meng de blokjes in een schaaltje met de Griekse kruidenmix en de olijfolie. Roer alles goed door en laat minimaal 30 minuten marineren.
Snijd de ui en paprika in grove stukken.
Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn.
Verhit een scheutje olie in een pan. Fruit de ui en knoflook 2 minuten aan.
Voeg de rijst toe en bak even mee.
Bak de tomatenpuree even mee en zet het vuur lager.
Voeg de tomatenblokjes en een deel van de bouillon toe. Laat zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Laat de rijst onder regelmatig roeren in 10 à 12 minuten gaar worden en voeg eventueel meer bouillon toe.
Haal het vlees uit de marinade en rijg de stukjes met de paprika en ui om en om aan de spiesen.
Laat een grill- of koekenpan heet worden en bak de souvlaki’s zonder extra olie eerst rondom op hoog vuur aan. Laat ze vervolgens op wat lager vuur verder doorgaren.
Verkruimel de feta over de rijst en serveer samen met de souvlaki.
Tips & tricks
Laat de varkenshaas het liefst buiten de koelkast marineren. Hierdoor is het vlees niet zo koud en bakt het mooier aan. Marineer je het vlees een dag van tevoren? Haal het dan een half uur voor het bereiden van uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
In plaats van varkenshaas kun je ook kipfilet gebruiken.
In plaats van verse tomaten kan je ook 200 gram tomatenblokjes uit een blik of pak gebruiken.
Voedingswaarde (per persoon)
Kcal: 493
Eiwit: 33 gram
Koolhydraten: 56 gram
Vet: 14 gram
Vezels: 7 gram
Eet smakelijk!
Bron: Projectgezond
Comments