Suiker is niet gezond. Maar hoe kom je erachter of je te veel suiker binnenkrijgt? Kijk hiervoor op de verpakking van voedingsmiddelen. In 4 stappen zie je hoeveel suiker in een product zit. Maar kijk uit, de informatie kan je op het verkeerde been zetten!
Check de hoeveelheid suiker
Stap 1: bekijk de voedingswaardetabel
In de voedingswaardetabel vind je de hoeveelheid suikers per 100 gram of 100 ml. Een gemiddeld suikerklontje weegt ongeveer 4 gram.
Stap 2: bekijk de ingrediëntenlijst
Check de ingrediëntenlijst. Staat suiker vooraan, dan zit er veel van in. Ook zie je hier of de suiker is toegevoegd als (tafel)suiker, of juist uit fruit en/of zuivel komt.
Stap 3: let op de stiekeme suikers
Kijk of het gaat om de voedingswaarde van een bereid of onbereid product. Als het gaat om een bereid product, is het niet altijd duidelijk hoeveel suiker er in een product zit, omdat ook andere ingrediënten worden meegerekend.
Staat er suiker per portie op het etiket, bekijk dan of de portiegrootte realistisch is.
Laat je niet voor de gek houden door claims als 'bevat geen geraffineerde suiker'.
Suiker staat niet altijd als suiker op het etiket. Als fabrikanten iets anders gebruiken dan gewone (tafel)suiker staat het bijvoorbeeld als glucose-fructosestroop, appelsapconcentraat of dextrose in de ingrediëntenlijst. Dit zijn allemaal stoffen die (grotendeels) uit suiker bestaan.
Alle termen die voor suiker gebruikt worden vind je op dit handige kaartje.
Stap 4: negeer het percentage
Soms staat er een percentage suiker op een product. Dit percentage kun je beter negeren. Het is berekend op basis van de zogenoemde 'referentie-inname' waarbij je maximaal 90 gram suiker per dag zou mogen binnenkrijgen. Deze hoeveelheid is echter op geen enkele richtlijn gebaseerd.
Misleidende claims
Fabrikanten van levensmiddelen zetten op hun verpakkingen nogal eens mooie claims om hun producten minder suikerrijk te laten lijken dan ze feitelijk zijn. Ze gebruiken bijvoorbeeld de claim ‘0% toegevoegde suikers’ terwijl het product wél toegevoegde suikers bevat. Of ze verzinnen zelf claims die op bestaande voedingsclaims lijken. Zoals ‘0% geraffineerde suiker’. Laat je daardoor niet foppen. Als je wilt weten hoeveel suiker je écht binnenkrijgt is het verstandig om de voedingswaardetabel op de achterkant van de verpakking te lezen.
Wat is suiker?
Suikers zijn eenvoudige koolhydraten die relatief snel door het lichaam worden opgenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikt ook de term 'vrije suikers'. Dat zijn suikers die door fabrikanten en consumenten aan eten worden toegevoegd én suikers uit honing, vruchtensap en -concentraten. Naast 'gewone' suiker zijn er ook alternatieve suikers in de supermarkt te vinden, deze lijken qua samenstelling veel op gewone suikers. Wel verschillen ze in smaak.
Hoeveel is te veel?
Volgens de WHO mag je per dag maximaal 12,5 suikerklontjes aan vrije suikers, maar 6 klontjes zou nog beter zijn. Dat is een stuk minder dan Nederlanders gemiddeld binnenkrijgen: namelijk 17 klontjes aan vrije suikers per persoon per dag. De Nederlandse Gezondheidsraad en het Voedingscentrum gaan zo ver niet. Wel adviseren ze zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtenlimonade te drinken. Het drinken van dit soort drankjes vormt bij volwassenen 28% van de totale suikerinname, bij kinderen tussen de 7 en 18 is dat tussen de 21 en 25%.
Lees ook onze blog over hoe je een etiket het beste kunt lezen.
Kommentare