Laten we wel wezen, sporten is een van de beste manieren om stoom af te blazen. Na een lange dag werken, 'to-do' lijstjes afwerken of sociaal doen, is bewegen de perfecte uitlaatklep. Tenzij er hoofdpijn tijdens of na het sporten opkomt. Wat doe je dan? Wij bieden helpende hand.
Kan je hoofdpijn krijgen door het sporten?
Absoluut. De hoofdpijn die je tijdens of na het sporten voelt, is meestal 'inspanningshoofdpijn'. Dat is een type hoofdpijn na het sporten die wordt veroorzaakt door fysieke activiteit. De pijn is vaak te voelen als een drukkende pijn aan beide zijdes van het hoofd.
Zo krijg je hoofdpijn na het sporten
Tijdens het trainen -vooral tijdens krachttraining- wil men de ademhaling nog wel eens vasthouden. Door het vasthouden zet je druk op je corespieren. Dit wordt ook wel het Valsava manoeuvre genoemd - dat gebruiken we bijvoorbeeld ook tijdens het poepen.
Het Valsava manoeuvre, ofwel het vastzetten van de ademhaling, is beter bekend als 'bracen'. Hierbij sluit je na een diepe inademing de luchtwegen door niet uit te ademen, maar de uitademingsspieren wel maximaal aan te spannen. Het gevolg: de intra-abdominale druk vergroot en je creëert een bron van interne stabiliteit.
Door het vasthouden van de ademhaling komt er tegelijkertijd meer druk te staan op de halsaders en op het hoofd.'Dat kan leiden tot hoofdpijn tijdens of na het sporten.
Naast het vastzetten van ademhaling spelen ook chemicaliën een rol bij hoofdpijn na het sporten. Tijdens het trainen komen adrenaline en andere soorten chemicaliën vrij die je hart sneller laten kloppen en je ademhaling versnellen. Als je al gevoelig bent voor hoofdpijn, kunnen die plotselinge fysiologische veranderingen een hoofdpijn-reactie veroorzaken.
Andere mogelijke oorzaken van inspanningshoofdpijn zijn:
Trainen in warm weer
Trainen op hoge hoogtes
Lage bloedsuikerspiegel
Uitdroging
Heb je andere klachten dan hoofdpijn tijdens het trainen? Dit is waarom je je ziek voelt tijdens de training.
Wat helpt tegen inspanningshoofdpijn?
Inspanningshoofdpijn is vervelend, maar niet schadelijk. Meestal gaat het binnen een paar uur over. Daarbij zijn er genoeg manieren om het aan te pakken:
Een goede warm-up voordat je zwaar gaat trainen
Houd een vast slaapritme aan
Limiteer de inname van alcohol en cafeïne
Eet genoeg voordat je traint
Drink genoeg water
Leg een warmtekussen op het hoofd
Verder is een goede houding belangrijk. Een verkeerde houding kan leiden tot hoofd- schouder- en nekklachten.
Wil jij je techniek en houding laten controleren bij specifieke oefeningen zoals deadlift, Squat of bankdrukken?
Neem gerust eens contact met ons op en plannen we een Personal Training sessie.
Bron: MensHealth
Comments