'Deadliften is een veelvoorkomende reden voor blessures aan de onderrug,'
Volgens sommigen is een deadlift dé krachtmeting om te laten zien wat je kunt tillen. Want wat is er meer vertaalbaar naar het echte leven dan het optillen van zware dingen? Maar helaas is het deadliften ook een veelvoorkomende reden voor blessures aan de onderrug. Dus, is deadliften eigenlijk goed of slecht voor je?
Is deadliften slecht voor je?
Wij vinden de deadlift geweldig, en wij geloven erin. Maar je lichaam moet wel in staat zijn om de juiste houding aan te nemen, anders kun je gemakkelijk blessures krijgen van de deadlift. Wanneer het je wel lukt om de oefening goed uit te voeren, kan het juist pijnstillend werken. Uit het onderzoek blijkt dat mannen die lichte pijn in hun onderrug voelen, minder pijn hadden nadat ze een acht weken durende deadlift training volgden.
Hoe zit dat? Door de deadlift in de juiste houding te houden activeer je de stabilisatorspieren rondom je ruggenwervel.. Het versterkt ook je bilspieren. Deze spieren zijn vaak zwak bij mensen met lagere rugpijn. De crux: de respondenten in deze studie hadden personal trainers aan hun zijde die erop toezagen dat elke herhaling perfect uitgevoerd werd.
De dosis maakt het vergif
En dat is een cruciaal verschil. Wij hebben nooit iemand zonder ervaring in het gewichtheffen een perfecte herhaling heeft zien uitvoeren. Sterker nog: Ook bij degenen die wel ervaring hebben is er vaak nog veel ruimte voor verbetering. Zelfs bij een relatief licht gewicht kan een slechte houding ervoor zorgen dat je je ruggenwervel beschadigt. Stukje bij beetje beschadig je je botten, waardoor je uiteindelijk kan eindigen met serieuze rugproblemen.
De dosis is wat het vergif écht giftig maakt. De meeste mensen komen weg met een slechte houding wanneer je niet veel gewicht aan je halterstang hangt.. Natuurlijk is het nog steeds niet goed voor je, maar je zal niet direct pijn krijgen. Maar zodra je sterk genoeg bent om te liften met meer gewicht, kunnen je rugspieren het gewicht niet ondersteunen en raak je in de problemen. Wanneer het gevaarlijk voor je rug wordt varieert per persoon, maar het omslagpunt ligt voor blessures bij ongeveer twee keer het lichaamsgewicht.
Twee cruciale ingrediënten tot succes
Een goede houding is dus belangrijk. Het verplaatst het zware gewicht naar je sterkere spieren in je core en torso, zodat je het makkelijker kunt ondersteunen. Je hebt twee basisskills nodig voor een goede vorm: een goede hip hinge-vorm (wat ervoor zorgt dat het gewicht op je sterke spieren komt te liggen) en een sterke core. Dit voorkomt dat je rug zich gedurende de oefening bolt.
Test 1: heupflexibiliteit
Duw je heupen naar achteren, houd je rug recht en raak je tenen aan. Je rug moet gedurende de hele beweging recht blijven. Je kunt een video van jezelf maken om te kijken of dit je lukt. Als je niet je tenen aan kunt raken, of als je je rug moest buigen om je tenen aan te raken – heb je niet genoeg heupflexibiliteit om goed te deadliften.
Test 2: corekracht
Ga nu in een perfecte plankpositie staan. Je knieën, heupen en schouders moeten één rechte lijn vormen. Span je buikspieren aan en houd die positie tien seconden vast. Als dit je lukt, ben je geslaagd.
Nog niet sterk genoeg? Check dan deze tien manieren om je deadlift te perfectioneren.
Bron: Menshealth
Comments