‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan.’ Hopelijk ligt die boot vol met cadeautjes. De kruidnootjes bakken we dit jaar zelf, zo geniet je des te langer. Eerst van de heerlijke geur die de keuken vult, daarna van het opeten na de intocht.
Dit heb je nodig (350 gram kruidnootjes)
125 gr roomboter
185 gr bloem
70 gr (donkere) basterdsuiker
10 gr koekkruiden
snuf zout
4 gr bakpoeder
Bereidingswijze:
Bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Meng de bloem met de suiker, koekkruiden een snuf zout en het bakpoeder en voeg bij de roomboter. Kneed tot een soepel deeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Duw ze iets in aan de bovenkant.
Bak de pepernoten in 15 à 20 minuten knapperig.
Tips en tricks
Je kunt een stevige bal vormen van het deeg en het een half uur in de koelkast leggen voordat je de balletjes gaat draaien. Het deeg is dan iets makkelijker te vormen.
Dit recept lukt ook met gewone suiker of witte basterdsuiker. De donkere basterdsuiker geeft een mooiere kleur aan de kruidnootjes.
Voedingswaarde (per portie à 40 gram)
Kcal: 232
Eiwit: 3 gram
Koolhydraten: 26 gram
Vet: 13 gram
Vezels: 2 gram
Eet smakelijk!
Bron: Projectgezond
Comments