top of page
Foto van schrijverprojectnewme

Dit is waarom we elke dag een beetje krimpen

Sommige actuele vragen houden je druk bezig. Wanneer kan ik 200kg deadliften? Wat ga ik vanavond eten? Maar soms schiet onverwacht een ware vraag des levens je te binnen, zonder dat je daar antwoord op hebt. Ditmaal: waarom krimpen we eigenlijk? En hoeveel? En kunnen we daar iets tegen doen?





Dit is waarom we krimpen

Allereerst is het belangrijk om deze vraag in tweeën te knippen.

Er bestaan twee soorten krimp. Aan de ene kant krimpen we elke dag, en aan de anders kant krimpen we in de loop der jaren.


Word je echt elke dag kleiner? 'Ja, s'avonds ben je een tot anderhalve centimeter korter dan toen je net je bed uitstapte. Dit komt doordat het water uit je tussenwervels wordt geperst gedurende de dag. Tijdens het liggen, je slaap, wordt dit hersteld. Wil je een langere lengte in je paspoort? Dan moet je dus niet 's avonds meten, haha.'


Krimpen op de lange termijn

We krimpen dus iedere dag, maar we krimpen ook op de lange termijn - de welbekende gekrompen opa en oma. Eigenlijk is het krimpen op de lange termijn vergelijkbaar met wat elke dag in ons lichaam gebeurt, maar dan uitgesmeerd over een leven. Ons lichaam bestaat uit heel veel botten. In de loop van de tijd ontstaan er in deze botten kleine fractuurtjes, en worden de schijven zwakker en brozer. Door dit schuiven van botten, en het gewicht dat je door de jaren meedraagt, zak je een beetje in elkaar. Dit krimpen kan wel oplopen tot 10cm, maar is gemiddeld zo'n 5cm.


Vanaf wanneer krimpen we?

Zoals je 's ochtends op je langst bent (ervan uitgaand dat je dan uit bed komt), zo ben je in de eerste 20 jaar op je langst. Vanaf dan begint de krimp. Al krimp je vanaf 40 jaar pas echt, daarvoor zal het niet echt opvallen. De meeste centimeters verlies je vanaf pensioenleeftijd, al hangt het af van meerdere factoren hoe snel je krimpt.


Welke factoren hebben we het dan over? Onder andere hoeveel gewicht je met je meedraagt. Ook hebben vrouwen vaker last van osteoporose, doordat mannen beter beschermd zijn middels testosteron. Maar omdat mannen langer zijn, hebben ze wel meer centimeters te verliezen. Absoluut krimpen mannen dan ook meer, maar relatief verliezen beide geslachten ongeveer evenveel.


Kunnen we iets doen tegen krimpen?

Je kunt wel wat doen tegen krimp, maar het is ook een proces dat gepaard gaat met ouderdom. Krimpen is niet anders dan zien van verouderingsproces. Toch kun je wel iets doen. Zo kun je osteoporose deels voorkomen door genoeg calcium en vitamine D. Alleen sommige mensen hebben gewoon medicatie nodig.


Dé oplossing tegen krimp? Dat is krachttraining. Met spiermassa voorkom je slappe spieren en worden je botten minder belast. Krachtige spieren zijn heel belangrijk om zwakke botten te voorkomen. De botkwaliteit wordt veel hoger door krachttraining. Maar of je krimpt is niet het hoogste doel van krachttraining, dat is het voorkomen van botbreuken. Want geloof mij: botbreuken in je wervels is héél pijnlijk.


Wil je nog niet inleveren op lengte en botbreuken voorkomen? Dan weet je wat je te wachten staat: de gym.



Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?




39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page