Het ontbijt staat bekend als de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch zijn er mensen die een hekel hebben aan ontbijten en het daarom het liefst overslaan. Of die aan intermittent fasting doen. Maar hoe verstandig is dat? Wij leggen uit waarom een goed ontbijt essentieel is.
Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert namelijk belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. Ontbijten kan er ook voor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet. Als je hebt geslapen, heb je een lange tijd niet gegeten. Je bloedglucose is daardoor laag. Door te ontbijten krijgt je lichaam dus weer energie.
Een richtlijn hoelang je na het opstaan het beste kunt eten is er niet. Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar op welke tijden je wel en niet zou moeten eten. Maar wat de perfecte tijd is, weten we niet.
Gemiddeld komen mensen die ontbijten vaker aan hun voedingsstoffen, ze krijgen dus genoeg vitamines binnen.
Uit onderzoek blijkt wel dat mensen die ontbijten vaker een gezond gewicht hebben en minder last van hart- en vaatziekten. Gemiddeld komen mensen die ontbijten vaker aan hun voedingsstoffen, ze krijgen dus genoeg vitamines binnen. Dat zien we ook in de praktijk. Mensen die hun ontbijt overslaan, eten niet genoeg op een dag en snoepen ook vaker.
Zorg voor drie hoofdmaaltijden per dag
Als jij op een dag genoeg eet, moet het in principe niet uitmaken wanneer jij ontbijt en of je ontbijt. Maar in de meeste gevallen raden wij ontbijten wel aan. Als je nou echt niks door je keel krijgt 's ochtends, kun je bijvoorbeeld ook rond 11.00 uur pas ontbijten. Je hoeft het ontbijt niet te forceren, als je er maar voor zorgt dat je je drie hoofdmaaltijden binnenkrijgt.
Meerdere onderzoeken over intermittent fasting laten gezondheidsvoordelen zien. Deelnemers verliezen gewicht als ze het ontbijt overslaan. Toch is het volgens ons de vraag of dit komt doordat je op bepaalde momenten niet eet of simpelweg omdat je minder calorieën eet.
Er is een ander bezwaar. In zulke onderzoeken gaan deelnemers - als ze weten dat ze op hun gewicht en voeding worden beoordeeld - extra gezond eten. Dat geeft een vertekend beeld.
Een goed ontbijt is essentieel voor sporters
Als je sport is een goed ontbijt essentieel. Sporten op een lege maag is niet verstandig. Je spieren krijgen dan te weinig energie en het is niet goed voor de spieropbouw. Het zorgt ook niet voor een snellere vetverbranding, zoals wel eens wordt gedacht. Je loopt het risico dat je tijdens het sporten minder energie hebt en daardoor eerder stopt. Sommige mensen vallen zelfs flauw, omdat het glucosegehalte in het bloed te veel daalt.
Eet het liefst een combinatie van eiwitten, granen en fruit tijdens het ontbijt.
Een grote maaltijd kun je beter niet vlak voor het sporten eten. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van bloed naar het maagdarmkanaal. Als je direct daarna sport, vragen je spieren ook om zuurstofrijk bloed. Deze twee processen komen met elkaar in gedrang, waardoor maagklachten kunnen ontstaan. Eet liever iets kleins dat voldoende energie en voedingsstoffen levert en waardoor je een hongergevoel kunt voorkomen.
Probeer af te wisselen
Eet het liefst een combinatie van eiwitten, granen en fruit tijdens het ontbijt.
Neem bijvoorbeeld een bakje kwark met wat muesli, zaden en fruit. Of een boterham met kaas en een appeltje. Havermout kan ook. Het is in ieder geval goed om af te wisselen.
Je ontbijt kan bestaan uit verschillende producten uit de Schijf van Vijf.
Bijvoorbeeld volkoren brood besmeerd met halvarine of margarine uit een kuipje, en beleg dat met bijvoorbeeld 30+ kaas of 100 procent pindakaas. Drink daarbij een glas magere of halfvolle melk of karnemelk. Sojadrink verrijkt met calcium en vitamine B is ook uitstekend.
Bron: Nu.nl
Comments