top of page
Foto van schrijverprojectnewme

Penne met boerenkool en gerookte zalm

We horen je denken; wéér eten? Nadat je in december al je culinaire hoogstandjes uit de kast hebt gehaald is het in januari altijd weer lekker om terug te vallen op de ‘Hollandse pot’. We zijn vast van plan om al onze voornemens te laten slagen; meer bewegen, gezonder eten, het liefst een paar kilo eraf, en als het even kan zonder dieet-stress. Maar ja, voor veel mensen is januari toch al zo’n kille ongezellige maand en als je dan ook nog eens niks lekkers mag…. Blue Monday in het kwadraat!

Hoe vind je nou toch jouw balans tussen gezond en genieten?





Extra veel voedingsstoffen met seizoensgroenten


Wel eens gehoord van seizoensgroenten? Het woord zegt het al; dat zijn de groenten die op dit moment vers uit eigen bodem komen. Met het seizoen mee eten heeft zo zijn voordelen. Zo is de smaak van de producten lekkerder in de periode dat ze werkelijk geoogst worden. Ook kies je op die manier voor duurzaam eten. De prijs is vaak lager. En, niet geheel onbelangrijk, je hebt automatisch een gevarieerd en verantwoord eetpatroon als je deze producten kiest. Krijg je mooi lekker veel voedingsstoffen binnen. Witlof bijvoorbeeld. Helemaal van nu en bomvol vitamine C. Een beetje extra power voor je weerstand kun je deze maand wel gebruiken. Zo zie je, het is niet voor niets dat iedere groente zijn eigen tijd heeft.


Januari groenten vol smaak, vezels en vitamines

Andere voorbeelden van echte januari groenten zijn knolselderij of pastinaak. Niet erg sexy om naar te kijken, maar ze geven je gezondheid wel een boost. Veel smaak, veel vezels en vitamines, en toch weinig calorieën. Prima vervanger voor de Hollandse pieper in je stamppotje.


Nu we het over stamppot hebben, wat eten we dus in januari? Over de groenten hoef je niet lang na te denken; die van het seizoen. Smaakvol, voorradig en helemaal passend in de Schijf van Vijf. De lekkerste januari groenten zijn: aardappelen, aardpeer, boerenkool, knolselderij, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, winterpostelein, witlof, wittekool en wortelen.


Natuurlijk zijn we slim geweest om ook een paar recepten op onze website te zetten. Nou is er niks mis met een stamppot Boerenkool, maar een beetje spannender mag best. Penne met boerenkool en gerookte zalm, bijvoorbeeld. Klinkt al gelijk heel anders, toch? Met een mooi gedekte tafel en een kaarsje aan is het weer net een beetje kerst. Net zo genieten, maar dan volledig in balans.


Hier het gemakkelijke recept: Penne met boerenkool en gerookte zalm


Boerenkool bevat veel voedingsvezels, heeft een hoog ijzergehalte en veel calcium. Niet voor niets wordt dit ook wel een superfood genoemd. Maar boerenkool is zoveel meer dan een stamppot ingrediënt. Je kunt het verwerken in smoothies, omeletten, pasta’s en pizza’s. Zo ook dit geweldige recept met penne en gerookte zalm.


Dit recept is voor 4 personen en staat binnen 25 minuten op tafel.


Ingrediënten

• 200 gr volkoren penne

• 600 gr boerenkool

• 200g gerookte zalm

• 100g cherrytomaatjes

• 2 uien

• 2 teentjes knoflook

• 200 ml kookroom light

• 1 eetlepel mosterd

• 2 theelepels dille

• 1 scheut olijfolie


Bereidingswijze

1. Breng een pan water aan de kook. Kook de penne gaar volgens de instructies op de verpakking.

2. Hak de knoflook en uien fijn. Fruit in twee eetlepels zonnebloemolie op laag vuur in een koekenpan.

3. Voeg hier de boerenkool beetje bij beetje aan toe. Doe een scheutje water in de koekenpan zodat de boerenkool gaar stoomt en slinkt.

4. Snijd de tomaatjes door de helft. Maak een sausje van de kookroom, mosterd, dille en olijfolie. Breng op smaak met peper en een klein beetje zout.

5. Giet de penne af en voeg samen met de tomaatjes toe aan de koekenpan. Bak het geheel nog 2 minuten, roer goed door.

6. Snijd de zalm in snippers. Voeg de zalmsnippers en de saus toe aan de penne.



Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?



Bron: Zlim

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nasi taart

Comments


bottom of page