Wist je dat spruitjes de okselknoppen zijn van de spruitkool? Misschien dat dat ook de reden is dat veel kinderen én volwassenen ze niet zo lekker vinden. Mochten jouw kinderen niet van spruitjes houden, dan is het wellicht beter om dit nieuwtje niet met ze te delen.
Ook kan het wellicht helpen, wanneer er spruitjes op het menu staan, om ze niet te lang te koken. Hierdoor komt er meer zwavel vrij en daardoor ontstaat er een onaangename geur.
Spruitjes zijn in Nederland van oktober met februari vers verkrijgbaar.
Iedereen zal ’s avonds genieten van de lekkere stamppot die je met dit recept op tafel zet.
Dit heb je nodig (twee personen)
300 gr kruimige aardappels
300 gr spruitjes
500 ml groentebouillon
0,5 ui
200 gr rundergehakt
2 tl gehaktkruiden
20 gr paneermeel
10 gr roomboter
5 gr mosterd
1 tl kerriepoeder
0,5 tl nootmuskaat
Zo maak je het
Bereidingstijd: 45 minuten
Schil de aardappels en kook ze in een laagje water met zout gaar.
Kook de spruitjes in ongeveer 10 minuten gaar in groentebouillon.
Snipper de ui fijn.
Meng de ui met het gehakt en de gehaktkruiden.
Draai 6 stevige balletjes van het gehakt.
Rol de gehaktballetjes door het paneermeel.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de balletjes op hoog vuur krokant.
Giet de aardappels en spruitjes af en laat even uitdampen. Hou wat kookvocht van de spruitjes apart.
Stamp de aardappels met de boter, mosterd en een scheutje bouillon tot een smeuïge puree.
Stamp de spruitjes en roer door de puree. Voeg indien nodig nog wat kookvocht toe aan de puree. Maak op smaak met de kerriepoeder, nootmuskaat, peper en eventueel zout.
Schep de spruitjesstamppot op twee borden en serveer met de gehaktballetjes.
Tips en tricks
De paneermeel gaat niet helemaal op. Toch heb je deze hoeveelheid wel nodig om de balletjes er goed doorheen te kunnen rollen.
Voedingswaarde (per persoon)
Kcal: 494
Eiwit: 24 gram
Koolhydraten: 47 gram
Vet: 21 gram
Vezels: 9 gram
Eet smakelijk!
Bron: Projectgezond
Comments