Niet bij iedereen geliefd, maar wél erg veelzijdig: spruitjes. Deze herfst- en wintergroente is rijk aan vitamine C, vitamine K, foliumzuur en voedingsvezels. Reden genoeg om er een lekker recept mee te maken, zoals een stamppot, ovenschotel of salade. Ook heerlijk als bijgerecht.
Weetje
Spruitjes werden na de Middeleeuwen veel in Brussel verbouwd. Daarom noemde men ze oorspronkelijk "Choux de Bruxelles". In veel talen wordt nog steeds verwezen naar Brussel als ze het over spruitjes hebben ('brussel sprouts' in het Engels).
Smakelijke stamppot met spruitjes en noten
2 personen 30+ minuten hoofdgerecht
Ingrediënten
600 gram aardappelen
400 gram spruitjes
5 kerstomaatjes
50 gram walnoten of pecannoten
100 ml halfvolle melk
peper, nootmuskaat
Bereiding
Schil de aardappelen.
Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
Kook de aardappelen in een bodempje water 15 minuten. Voeg dan de spruitjes toe en kook dit samen in nog 5 minuten gaar.
Was de tomaatjes en halveer ze.
Hak de noten grof.
Giet de gare aardappelen en spruitjes af en stamp dit klein.
Breng de melk aan de kook en maak de aardappelen en spruitjes hiermee smeuïg.
Voeg de halve tomaatjes toe en maak de stamppot op smaak met wat peper en nootmuskaat.
Meng de noten door de stamppot.
Voedingswaarden per persoon
Energie 535 kcal
Vet 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 65 gram
Waarvan suikers 7 gram
Vezels 15 gram
Eiwit 15 gram
Zout 0,1 gram
Bron: Voedingscentrum
Comments