Maak kennis met supergraan fonio: glutenvrij, eiwitrijk én vol voedingsstoffen.
Fonio. Ken jij het al? Deze graansoort wordt al duizenden jaren verbouwd in Afrika. Volgens de culinaire trendwatchers is fonio de nieuwste aanwinst in superfood land. Waarom hebben we nog niet veel over fonio gehoord, wat is het en wat kun je ermee? We zochten het voor je uit!
'Fonio is een heel bijzonder graan', aldus Solange Domaye, van Symfonio een project dat biologische fonio uit Burkina Faso en de Sahel regio levert. 'Als het oudste gecultiveerde Afrikaanse graan heeft fonio spirituele betekenis. Het werd gebruikt om de voorvaderen te eren of om als bruidsschat mee te geven. Het Dogon volk uit Mali noemt het PO: Zaad van het Universum. Toch is het helaas door de lastige verwerking en opkomst van westerse gewassen in de vergetelheid geraakt.'
Goed voor jou
Fonio is een miniscule graansoort die qua uiterlijk het meeste lijkt op couscous. De nootachtige smaak komt het dichtst in de buurt van quinoa. Maar deze kleine korrel doet niet onder voor andere granen: 'Fonio heeft essentiële aminozuren die niet in andere granen voorkomen,' legt Domaye uit. 'Ook bevat het volop eiwitten en vezels, maar weinig vetten en is het bovendien glutenvrij. De GI van fonio is laag. Hierdoor krijg je geen schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat maakt dit product ook geschikt voor mensen met diabetes. Ook heeft fonio een hoog gehalte aan ijzer, calcium, zink, magnesium en B vitamines.' Een echte topper dus!
Goed voor de planeet
'Fonio is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor de planeet', vertelt Domaye. 'Deze duurzame graansoort is namelijk heel makkelijk om te verbouwen en groeit snel, ook tijdens droogte of als de grond niet zo vruchtbaar is. De teelt van fonio gaat verwoestijning en erosie tegen en kan zelfs woestijn weer vruchtbaar maken!'
Het doel van Domaye is om door de productie dit voedzame gewas zekerheid te bieden aan de lokale bevolking. 'Onze fonio komt van coöperaties uit Burkina Faso waar vrouwen een belangrijke rol spelen. Zij zorgen voor de verwerking zoals pellen en reinigen, fonio voorkoken, vacuüm verpakken en de verkoop op de markt of het overschot als export. Daardoor hebben de vrouwen en hun families sociale zekerheid voor een eigen bestaan en zorgen ze voor gezonde voeding.'
Hoe eet je fonio?
Klaar om fonio zelf te gaan proeven? De graankorrel is heel klein en heeft daarom een korte kooktijd van maar 5 minuten. Ideaal als je een snelle maaltijd in elkaar wilt zetten. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als hoe je quinoa, bulgur of couscous verwerkt in je gerechten. De glutenvrije carb is heerlijk als vervanger van quinoa in dit recept met kikkererwten, avocado en knoflook-citroendressing.
Ook 's morgens kun je gekookte fonio toevoegen aan je kommetje yoghurt of kwark of er pap van maken. Je kunt er ook meel van maken en er broden of koekjes van bakken. Fonio is glutenvrij en daarom zal het niet zo goed rijzen. In Afrika bakken ze daarom platte broden van fonio.
Fonio wordt nog niet verkocht in de grote supermarkten, maar je kunt het wel vinden bij natuurwinkels of online bestellen.
Bron: Womenshealth
Comments