top of page
Foto van schrijverprojectnewme

Voeding ´tracken´ do or don't?

´Ik begrijp echt niet waarom ik niet afval. Ik eet echt heel gezond en zeker niet te veel. Ik denk dat ik gewoon slechte genen heb. Ik hoef maar naar die oreo´s te kijken en het plakt al aan mijn billen.´





Vaak is de vraag of dit echt het geval is. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat er een genetische aanleg is, maar onderzoek wijst uit dat eetgedrag (en omgevingsfactoren) vaak de doorslaggevende factor is van een ‘paar’ kilo’s te veel.


De eerste opdracht die wij tijdens de intake aan klanten meegeef, is het bijhouden van de voedingsinname gedurende één week. Dat betekent één week lang alles wat je eet en drinkt noteren in een voedingsapp of op papier. En met alles, bedoelen wij ook echt alles. Dus ook dat ene snoepje dat je aangereikt krijgt van je collega, of dat pepermuntje dat je nog snel bij het weggaan in het restaurant meepakt. Of die paar kleine hapjes tijdens het koken. En hoe vaak gebeurt het dat je na het besmeren van je boterham, met bijvoorbeeld pindakaas, toch nog even een klein beetje uit de pot haalt om te ‘proeven’ (want hoe smaakt het ook alweer?). Misschien doe je dus toch meer dan enkel kijken naar eten alvorens het aan je billen of buik plakt?


Meten is weten

We zullen eerlijk zijn. Het is een confronterend klusje en veel van onze klanten zijn niet altijd blij met ons. Maar het is een belangrijke eerste stap. Enkel wanneer je bewust bent van je eigen eetgedrag, kun je een gezond eetpatroon gaan creëren.


Het ‘tracken’ van eten kan dus efficiënt zijn en helpen je doel te behalen. Je krijgt een duidelijk beeld van wat je op een dag eet en drinkt. Je zult merken dat je vaak onbewust stiekem meer snoept of snackt. Ook zal je ervaren dat de porties die op de verpakking van een product worden vermeld, kleiner zijn dan de porties die jij uiteindelijk op je bord hebt liggen.


Daarnaast krijg je door het bijhouden van je voeding een beter beeld van je calorie inname en de verdeling tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Je zult er bijvoorbeeld achter komen dat die ene lepel pindakaas (gewoon even voor de lekker), veel vetten en heel wat extra calorieën bevat.


Door je voeding bij te houden, kun je ook veel gerichter aan je doel werken. Wil je afvallen, dan zal je minder calorieën moeten eten dan je verbruikt (negatieve energiebalans). Wil je spieren opbouwen, dan zal je meer aandacht moeten besteden aan je eiwitinname.


Obsessie

Het 'tracken' van je voeding zorgt ervoor dat jij bewust wordt van wat je allemaal eet en drinkt gedurende de dag. Het kan dus super nuttig zijn, zeker wanneer je net start. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook met het bijhouden van je voeding.

Een valkuil van het bijhouden van je voedingsinname, is dat het een obsessie kan worden. Als je hier gevoelig voor bent is het 'tracken' van voeding geen wijze keuze. Het kan voor mentale onrust zorgen, wanneer je de hele dag door met voeding en calorieën bezig bent.

Onze conclusie

Het 'tracken' van je voeding kan heel nuttig zijn om inzicht te krijgen in je eetgedrag en voedingsinname. Het is wat ons betreft de eerste belangrijke stap richting een gezond voedingspatroon. Gedragsverandering is niet in één dag gerealiseerd. Het kost tijd om een nieuw (eet)gedrag aan te leren. Tracken van voeding kan jou helpen nieuwe eetgewoonten te realiseren, maar het is niet de bedoeling dat je dit je hele leven moet doen. Het doel is altijd dat het gezond eetpatroon een gewoonte wordt, iets wat ‘vanzelf’ gaat en waar je niet constant mee bezig hoeft te zijn.


Jouw mentale en fysieke gezondheid staat altijd voorop!! Bezig zijn met voeding, sporten en gezondheid is prima, maar laat het geen obsessie worden. Merk je dat jouw dagelijkse leven, jouw sociaal leven en jouw gemoedstoestand sterk beïnvloed wordt door het bezig zijn met voeding, sporten en gezondheid? Dan is het tijd om aan de bel te trekken en de voedingsapp te verwijderen van je telefoon.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page