Dit is waarom je die zak niet weg kunt leggen 's avonds.
Je kent wel: één handje chips blijft nooit bij één handje chips.
Waarom is het toch zo moeilijk om te stoppen met het eten van zoute snacks? Zijn chips nou eigenlijk verslavend? Laten we eens duiken in de wetenschap achter die onweerstaanbare drang naar chips en andere zoutige lekkernijen.
Wat gebeurt er in je hersenen tijdens het eten van zoute snacks?
Elke keer dat je zo'n knapperig, zoutig chippie eet, gebeurt er iets in je hersenen. Zoute snacks, zoals chips, activeren het beloningssysteem in je brein. Dit systeem zorgt ervoor dat je je goed voelt wanneer je iets eet dat je lekker vindt. Dit is niet zomaar toevallig: van nature zijn we geprogrammeerd om zout, vet en suiker lekker te vinden. Logisch, want deze voedingsstoffen waren vroeger schaars en van levensbelang voor overleving.
Chips zijn hebben die perfecte combinatie van vet, zout en knapperigheid. Ze triggeren de afgifte van dopamine, een stofje dat zorgt voor een gevoel van beloning en geluk. Dit geeft een kortstondige ‘high’, waardoor je lichaam en hersenen steeds meer willen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om het bij één handje te laten.
Zout als beloning
Zout speelt een belangrijke rol in de verslavingsachtige werking van zoute snacks. Je lichaam heeft zout nodig voor essentiële functies, zoals het regelen van je vochtbalans en het ondersteunen van zenuwsignalen. Wanneer je zout binnenkrijgt, voelt je lichaam zich meteen ‘beloond’. Maar in onze moderne samenleving is zout allesbehalve schaars, waardoor je al snel te veel binnenkrijgt zonder dat je dit doorhebt. Het gevolg? Je verlangt steeds meer en vaker naar zoutige snacks. Je brein zoekt namelijk naar de beloning.
Bovendien heeft zout nóg een trucje: het maakt dat je dorst krijgt. Dit leidt dan weer tot het drinken van frisdrank of andere suikerhoudende dranken. Een vicieuze cirkel want suiker heeft ook weer een grote impact op je beloningssysteem.
Waarom kun je moeilijk stoppen?
Er zijn verschillende redenen waarom het lastig is om te stoppen met het eten van chips. Allereerst is de combinatie van zout, vet en knapperigheid de perfecte combinatie voor je hersenen. Voedselfabrikanten besteden veel tijd aan het vinden van de ideale balans tussen zout, vet en textuur om ervoor te zorgen dat je blijft eten.
Daarnaast heeft het eten van chips vaak een emotionele component. Misschien eet je ze omdat je moe, gestrest of simpelweg verveeld bent. Dit emotie-eten versterkt de gewoonte, omdat je hersenen chips associëren met een manier om je beter te voelen. Elke keer dat je toegeeft aan die craving, versterk je die koppeling in je brein, waardoor het steeds moeilijker wordt om chips te weerstaan.
Wat kun je doen om de drang te doorbreken?
Hoewel chips je brein op korte termijn gelukkig maakt, kunnen ze op de lange termijn leiden tot ongewenste gevolgen, zoals gewichtstoename en een ongezonde bloeddruk. Gelukkig zijn er manieren om de drang naar zoute snacks te verminderen:
Bewust eten: Probeer langzaam en bewust te eten, zodat je lichaam tijd heeft om het gevoel van verzadiging te herkennen.
Portiecontrole: Schep een kleine portie chips in een bakje in plaats van direct uit de zak te eten. Zo voorkom je dat je ongemerkt te veel eet.
Houd je emoties in de gaten: Als je merkt dat je naar chips grijpt uit verveling of stress, probeer dan andere manieren te vinden om met die gevoelens om te gaan, zoals een korte wandeling of meditatie.
Gezondere alternatieven: Kies voor snacks die minder bewerkt zijn en nog steeds knapperig en smaakvol. Denk aan geroosterde kikkererwten of zelfgemaakte groentechips zoals: vul de ovenplaat met boerenkool, spruitjes, bieten, zoete aardappel, pastinaak en wat je nog meer lekker vindt. Rooster de boel, met wat sesamzaadjes en een snufje zout en je hebt een retegezonde snack!
Bron: Womenshealth
Comments